Context

Tarragona visualitza el seu futur amb l’horitzó de la celebració dels Jocs Mediterranis del 2017; com a una oportunitat davant d’un context de crisi econòmica.

Fruit del consens entre diferents actors, neix la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City, amb l’objectiu de transformar la ciutat:

Mediterraneïtat

La regió mediterrània entesa com un espai emergent d’oportunitats.

Smart City

[La ciutat intel·ligent]

1. Concepte que aglutina iniciatives orientades a millorar la qualitat de vida , la sostenibilitat i la gestió eficient dels serveis , innovant en materials, recursos i models, i que utilitza la tecnologia i el coneixement.

Una smart city es fonamenta en una societat intel·ligent, activa i participativa: persones, talent , emprenedors, organitzacions col·laboratives...

Les persones són el motor i l’ànima de la ciutat intel·ligent que està alhora destinada a millorar la seva qualitat de vida i a enfortir la convivència.

2. SMART CITY MEDITERRÀNIA
Les necessitats, el bon ús de l’aigua, la mobilitat en un territori densament poblat , la diversitat dels usos d’un espai públic protagonista en la convivència , l’alimentació, els hàbits saludables, l’elevat consum energètic i la coexistència amb un ric patrimoni històric , artístic i cultural que és pol d’atracció turística, determinen un model mediterrani propi d’Smart City.

Valors

CONSENS
Sobre la base consensuada per la ciutadania, les entitats i les administracions públiques es va elaborar el Pla Tarragona 2022. L’acord entre les forces polítiques i els actors ciutadans continua sent la base del Projecte Tarragona 2017 Smart Mediterranean City.

INTEL·LIGÈNCIA
L’aplicació de noves tecnologies i del coneixement en el procés de presa de decisions en un model de triple hèlix on centres de coneixement , universitats, corporacions tecnològiques i administracions públiques, interactuen per reactivar el creixement econòmic.

CIUTADANIA
El projecte està orientat al benestar de la ciutadania, la millora de la qualitat de vida, la cohesió social i la convivència ciutadana.

“Talent + Tecnologia + Tolerància...” = Tarragona
revisita de Richard Florida, Les Ciutats Creatives

Eixos
i projectes

La Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City, es vertebra en cinc eixos sectorials , articulats per la tecnologia i la sostenibilitat, al voltant dels quals es desenvolupen projectes concrets. Actualment en són més de 30 en desenvolupament.

Els 5 eixos

Veure tots els projectes

Equip

Patrons

i en col·laboració amb:

IREC bdigital digivision telefonica aqualogy CWP innoget

Timeline

P. 01

Aïllament tèrmic col·legi
Cèsar August

El sistema Thermabead proporciona un aïllament tèrmic eficient.

El projecte consisteix en la introducció de material aïllant a la cambra d’aire existent entre els murs exteriors de l’edifici. Després de diverses “cates” fetes en edificis municipals, s’ha determinat la idoneïtat del Col·legi Cèsar August per assolir un millor aïllament tèrmic de l’edifici mitjançant una injecció realitzada pel sistema Thermabead de boles de material altament aïllant encolades. El material injectat es produït per BASF que ha desenvolupat també la tecnologia per a la seva implantació.

L’enginyeria GCI mesurarà l’eficiència energètica en l’actualitat i un cop acabada l’obra per poder mesurar la millora del aïllament.

Actors: BASF i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 02

Impacte Ambiental del
Transport Públic a Tarragona

Permetrà calcular l’eficiència del transport a la ciutat.

REPSOL financia un estudi del Centre Tecnològic de la Química a Catalunya (CTQC) realitzat per equips de recerca de la URV, i destinat a avaluar totes les implicacions ambientals i de consum energètic actual de l’activitat de l’Empresa Municipal de Transport a Tarragona (EMT).

L’estudi analitzarà múltiples variables –distància entre parades, línies, estat del paviment, número de passatgers, emissions, etc... D’aquesta manera es podrà oferir una fotografia dinàmica que permeti càlculs d’eficiència amb el canvi de diferents variables.

Actors: REPSOL i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 03

City Diesel Repsol

Recerca en la reducció de l’elevada dependència del petroli.

El Centre Tecnològic de Repsol (CTR) a Móstoles està desenvolupant una línia de recerca orientada a la producció de biocombustibles que redueixin l’elevada dependència del petroli que té actualment la mobilitat. Per a una banda, s’estudia la possibilitat d’elaboració de biocombustibles a partir de la producció industrial d’algues marines; i per altra l’augment de l’eficiència dels combustibles que portin una proporció elevada de biocombustibles.

La ciutat de Tarragona es beneficiará de proves pilots que permetiran avaluar aquests biocombustibles, millorant l’impacte ambiental del seu transport públic, reduint emissions contaminants i estalviant dependència dels derivats del petroli.

Actors: REPSOL i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 04

Telemesura Consum Aigua
Agbar

Les dades sobre el nostre consum d’aigua molt més a l’abast.

EMATSA està implantant la tecnologia de telelectura de comptadors i que ha d’acostar el control sobre el consum als prois ciutadans, substituint els comptadors d’aigua tradicional. El projecte inclou la instal·lació d’aparells de telemesura d’aigua en les instal·lacions esportives municipals, cosa que permetrà un millor control de la despesa.

De la má d’AQUALOGY es presenta un projecte competitiu a la Unió Europea destinat a desenvolupar la telemesura per contribuir a generar coneixements sobre bones practiques i en la millora dels processos d’innovació.

Actors: AGBAR, EMATSA i AQUALOGY

Veure tots els projectes

P. 05

Asfalts Verds Repsol

Resposta a la mobilitat urbana.

El Centre Tecnològic de Repsol aconsegueix un asfalt ecològic mitjançant la trituració de neumàtics. Aquests nous asfalts són susceptibles de donar resposta a diverses necessitats derivades de la mobilitat urbana, com la captació de partícules contaminants produïdes per vehicles diesel, que allarguen l’absorció d’aigua, l’autoreparació de fissures perllonguen la vida de l’asfalt, o la implantació de sensors intel·ligents que ofereixin informació sobre usos, patrons de mobilitat o incidències.

Tarragona provarà aquests nous asfalts en una zona caracteritzada per l’ús intensiu de vehicles industrials on es podrà avaluar l’eficiència dels asfalts i els beneficis de la seva implementació.

Actors: REPSOL i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 06

Jardí Vertical de la Tabacalera

26 mil litres d’aigua reutilitzats cada dia per regar 3000 m² de jardí.

L’Smart Parc és la façana verda vertical més gran d’Europa. En total són 185 metres d'amplada per 18 metres d'alçada que suposen més de 3000 metres quadrats de superfície verda.

La façana revesteix els equipaments culturals de la Capsa Jove, el Tarragona Impulsa i L'Arxiu municipal i els integra visualment a l'arquitectura urbana com si fossin arbres.

Aquesta façana està aliniada amb inicitavies similars en altres ciutats smart on es persegueix també la sostenibilitat i l’eficiència energètica.

Actors: Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 07

Cowama iBeach AGBAR

Informació sobre la qualitat de l’aigua de les platges a l’abast de la mà.

El projecte desenvolupat per AQUALOGY, filial tecnològica d’AGBAR, permet la consulta d’informació sobre la qualitat de l’aigua de bany a temps real mitjançant de pantalles instal·lades a la ciutat o mitjançant de dispositius mòbils.

El projecte aporta informació al ciutadá sobre l’estat de l’aigua a les platjes abans d’anar-hi.

El proper estiu es faran activitats de dinamització ciutadana per familiaritzar i generalitzar progressivament l’accés i l’ús d’aquesta aplicació.

Actors: AGBAR i AQUALOGY

Veure tots els projectes

P. 08

mCarer: El cuidador mòbil al
telèfon

Sistema intel·ligent autònom, capaç de detectar situacions perilloses per a una ràpida localització.

Investigadors del grup de recerca CRISES del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV han desenvolupat un sistema intel·ligent que funciona automàticament en un telèfon mòbil i detecta situacions de risc per a persones afectades per malalties cognitives com l’Alzheimer. El sistema utilitza geo-localització i avisa de forma ràpida als familiars o cuidadors en cas de produir-se situacions d’alarma preestablertes.

Col·laborant amb l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament i les entitats de familiars i malalts, es durà a terme una prova pilot a Tarragona per avaluar l’eficàcia de la tecnologia i, si s’escau, incorporar millores tècniques, que permetin la seva posterior explotació a gran escala.

Actors: URV i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 09

Wii-Fit: Consoles d’Exercici
Físic a Casals de Gent Gran

EXERCISI FÍSIC+ENTRETENIMENT=
QUALITAT DE VIDA

Durant el darrer trimestre del 2012 s’han instal·lat, a diferents casals de Tarragona per a la gent gran, consoles de jocs interactius per a fer esport, donades pel distribuïdor Mad Catz de Wii Fit, amb l’objectiu de promoure l’exercici físic. Sense la necessitat de sortir a l’exterior i de forma adequada a les seves necessitats l’objectiu és que puguin realitzar una activitat d’oci que millori la seva qualitat de vida.

Els espais escollits han estat, Centre Cívic S. Salvador (2), Centre Cívic Bonavista /2), La Granja (2), Centre Cívic Riuclar (2), Sanitas – Tàrraco (2), Centre Cívic Torreforta (2), Pere Martell (1), Centre Cívic Sant Pere i Sant Pau (2), Centre Cívic Centre (2). El projecte preveu posteriors avaluacions per mesurar el resultats obtinguts.

Actors: Nintendo i Ajuntament de Tarragona
MARKETINGLAND

Veure tots els projectes

P. 10

Digivisión: Reconstrucció
de la Tarraco Romana

La tecnologia com a porta d’accés a la cultura i patrimoni.

L’empresa DIGIVISION especialitzada en l’aplicació a la producció cinematogràfica de noves tecnologies i en realitat augmentada, autora de múltiples treballs documentals i de reconstrucció històrica està treballant amb la Fundació per a la divulgació ciutadana del documental “Tarraco Segle II" que reconstrueix la Tarragona Romana amb un enorme grau d’excel·lència tecnològica i rigor històric. El projecte consisteix en l’organització de grups d’estudiants i ciutadans per al visionat de la pel·lícula; la col·laboració en la cerca d’esponsorització pel capítol dedicat a ciutats de la sèrie documental per a TVE sobre la Tarraco Romana, i l’explotació del material amb geolocalització per al desenvolupament d’aplicatius d’alt component tecnològic per al turisme i les visites al patrimoni arqueològic.

Actors: Digivisión

Veure tots els projectes

P. 11

Innoget Cloud: Open
Innovation Market Place

Mercat on-line de tecnologia

Consisteix en l’explotació per la Fundació de la plataforma de software-as-a-service InnogetCloud per a gestionar la innovació oberta a Tarragona, posant en contacte oferta i demanda d’innovacions tecnològiques. La generació d’aquest markertplace permetrà l’accés gratuït d’usuaris (actualment més de 40 usuaris del territori tenen el servei de pagament), incentivant l’ús per a iniciatives d’emprenedoria i innovació locals, així com per la indústria i centres de coneixement i la Universitat del territori.

L’aplicatiu generarà un “newsletter” mensual que permetrà organitzar una comunitat interactiva d’usuaris. El projecte es podrà autofinançar mitjançant la publicitat en el portal web.

Actors: Innoget i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 12

Curs Smartphone Bàsic
als Centres Cívics

Teléfons intel·ligents per a gent intel·ligent.

En el marc de l’acord existent per fer dels Centres Cívics de l’Ajuntament, Antenes del Coneixement del Campus Extens de la URV, s’ha dissenyat un curs per dotar de competències bàsiques en l’ús dels smartphones a la població que per diferents motius pateix la fractura digital per a millorar la seva qualitat de vida.

El curs, titulat “telèfons intel·ligents per a persones intel·ligents” tindrà una duració de dues tardes, i s’oferirà progressivament a tots els Centres Cívics / Antenes del Coneixement de la Ciutat, i posteriorment el Campus Extens ho podrà portar a d’altres Antenes del Territori. Cada curs esta previst per vint usuaris que aprendran a fer ús d’aquests dispositius.

Actors: URV i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 13

Rerum:
Internet of Things

Permetrà oferir serveis a diverses activitats urbanes.

El projecte liderat per ATOS, es una iniciativa de diferents centres de recerca europeus, que han escollit Tarragona com a laboratori de proves que es faran al voltant de l’anomena’t “Internet de les coses”, ha estat seleccionat pel seu finançament per la Unió Europea amb la quantitat de 250 mil euros (191 d’aportació europea), i permetrà estudiar sobre el terreny la interacció de diferents sensors i d’objectes del mobiliari urbà.

L’experiència permetrà el coneixement i l’avaluació pels responsables municipals dels diferents dispositius existents i la seva aplicació al funcionament i la gestió de la ciutat, incidirà en les lògiques d’Open data, i permetrà oferir serveis a diverses activitats urbanes.

Actors: ATOS i Ajuntament de Tarragona

Veure tots els projectes

P. 14

Concurs d’Estalvi Energètic
Entre Escoles Públiques

Ensenya els alumnes a decidir i aplicar mesures d’estalvi.

Aprofitant l’experiència realitzada a Amsterdam, i les iniciatives Eroverd 50/50 i Escoles verdes, el projecte pretén fer competir les escoles de primària –edificis de propietat municipal- en estalvi energètic. En el marc de l’assignatura d’aprenentatge de llengua anglesa els alumnes aprendran a mesurar diferents consums energètics, i a triar i aplicar mesures d’estalvi, resultant guanyador el Col·legi que més estalvi assoleixi.

Amb l’Estudi Ramón Folch, s’ha presentat una sol·licitud de subvenció a la Comissió Europea que permetrà el disseny del projecte, la producció dels materials, l’assessorament als centres, la formació dels actors, l’avaluació prèvia de les dades inicials i dels resultats obtinguts.

Actors: Ajuntament de Tarragona i
Estudi Ramon Folch

Veure tots els projectes

P. 15

Aplicatiu per als Voluntaris
dels Jocs del Mediterrani 2017

Generarà una comunitat virtual interactiva.

El projecte pretén dissenyar un aplicatiu per als VOLUNTARIS dels Jocs del Mediterrani 2017, per a descarregar en smartphones i d’altres dispositius mòbils, que ofereixi als voluntaris tota la informació i material necessaris per a la seva activitat (mapes, seus, distancies, rutes, serveis, probes esportives,....).

Al voltant del mateix podrà oferir-se incentius als voluntaris (pel·lícules, jocs, aplicatius....) i generar una comunitat virtual interactiva, que podrà ser beneficaria d’altres serveis oferts per a la ciutat (descomptes en restaurants, en activitats culturals, esportives, de formació, en transport públic,...).

Actors: Ajuntament de Tarragona i Yayaki

Veure tots els projectes